דקה קלה על: פסטיבל הסרטים הצרפתי-ערבי ותעשיית הסרטים בירדן

בעמאן בירת ירדן נפתח אמש פסטיבל הסרטים הצרפתי-ערבי מספר 21.

הפסטיבל נערך בשיתוף פעולה בין "הועדה המלכותית הירדנית לסרטים" (RFC) ובין "המכון הצרפתי בירדן" (L'Institut français de Jordanie) – השלוחה התרבותית של שגרירות צרפת בירדן.

ה- RFC הינו גוף ממשלתי אוטונומי, שהוקם ב- 2003 מתוך חזון לפיתוחה של תעשיית סרטים בירדן שתוכל להתחרות במישור הבינלאומי.

בין היתר, ה- RFC עוסק בקידום 'תרבות הסרט' בירדן; מציע שירותי ניהול ותמיכה להפקות מקומיות וזרות; מספק הזדמנויות עבודה בתחומים השונים של העשייה הקולנועית; מעודד את תושבי ירדן בפרט והמזרח התיכון בכלל לספר את סיפוריהם – ובכך "תורם להבנה בין-תרבותית ולקידום חופש הביטוי". הקמתו של גוף זה משקפת את נחישותו ומחויבותו של המלך עבדאללה לכך שירדן תמלא "תפקיד תרבותי וכלכלי מוביל – מבחינה אזורית ובינלאומית" (מתוך אתר ה- RFC).

בראש מועצת הנציבים של ה- RFC עומד הנסיך עלי בן חוסיין. אשתו, הנסיכה רים, מכהנת כחברת המועצה מאז 2007 ונותנת את החסות לפסטיבל.

מתוך כרזת הפסטיבל (צילום מסך, אתר ה- RFC)
מתוך כרזת הפסטיבל (צילום מסך, אתר ה- RFC)

בפתיחתו הרשמית של הפסטיבל אתמול הוצג בתאטרון "הקשת" בעמאן הסרט "האיש מאוראן" (בערבית: "אל-והראני") – קופרודוקציה צרפתית-אלג'יראית של הבמאי אליאס סאלם, שזכתה כבר למספר פרסים ברחבי העולם. הסרט הינו דרמה היסטורית, המציגה את ההתרחשויות באלג'יריה בעשורים שלאחר קבלת עצמאותה, וזאת דרך עיניהם של ג'עפר וחמיד – שני חברים טובים מתקופת המהפכה, שהעצמאות הובילה אותם לכיוונים שונים והפכה את חברותם ונאמנותם לאיבה פוליטית ולבוגדנות.

בפסטיבל יוצגו בסך הכל 15 סרטים: שמונה סרטים ארוכים שהופקו ב- 2014; חמישה סרטי ילדים שנוצרו בין השנים 2014-2003; ושני סרטים ישנים – מ- 1959 ו- 1970. הסרטים יוקרנו בתאטרון "הקשת" ובאולם ה- RFC.

הסרטים ברובם הינם מתוצרתה הבלעדית של צרפת או בהפקה משותפת לצרפת ולמדינות ערביות. בנובמבר בכל שנה מוצגת בצרפת 'גירסה' נוספת של הפסטיבל, בה מושם דגש על סרטים מתוצרתה של ירדן.

הפסטיבל כולל גם תחרות לסרטים ירדנים קצרים, במסגרתה יוענקו פרסים לארבעה במאים.

(אתר ה- RFC; "א-דוסתור"; "אנאדולו")